• ms43606

Hvidvaskloven – er virksomheden omfattet og skal den registreres?


Omfattede virksomheder:

Hvidvaskloven definerer i §1 hvilke virksomheder, den omfatter. Så hvis virksomheden ikke ud fra dens betegnelse (f.eks. bank, ejendomsmægler, advokat, revisor etc.) eller ud fra hvad den beskæftiger sig med (f.eks. medvirken til udformning af virksomhedsstrategi, kapitalfremskaffelse etc.) er omfattet, så gælder hvidvaskloven ikke for den.

Men der er et par ”fælder”. I lovens §1 stk. 4 henvises til bilag 1, så man skal som virksomhed lige huske at checke dette. I Danmark er der formentligt over 1.000 virksomheder, som er omfattet af loven, uden at være klar over det. Og opdager myndighederne det kan bøden løbe op i flere hundrede tusinder.

Der henvises også i §1 til §3 stk. 2, så her skal man også lige checke om man er omfattet.


Registrering:

Langt de fleste virksomheder omfattet af loven er allerede ”registrerede” som følge af virksomhedens licenser eller autorisationer. Det gælder f.eks. det meste af den finansielle sektor, advokater, revisorer og ejendomsmæglere. Men især virksomhederne omfattet af lovens bilag 1 skal selv huske at registrere sig i Finanstilsynets hvidvaskregister og virksomheder omfattet af §3 skal registreres i Erhvervsstyrelsens hvidvaskregister. Manglende registrering kan løbe op i en bøde på flere hundrede tusinder.

Undtagelse fra registrering.

Selvstændige bogholdere er omfattet af loven – det fremgår af §1 punkt 17. . Men her er der ikke pligt til registrering hverken hos Finanstilsynet eller i Erhvervsstyrelsen. Men det fritager ikke selvstændige bogholdere for at leve op til samme krav som de registrerede virksomheder.


Afslutning:

Der er stort politisk og myndighedsfokus på at få implementeret hvidvaskloven. Så det er vigtigt at checke om man som virksomhed eller person er omfattet – og om man skal registreres. En simpel fodfejl kan koste en betydelig bøde. Loven definerer meget klart hvem der er omfattet, men på digitalaml.com/kviktest kan man også checke det. Så behøver man ikke at finde loven frem. Og vil du vide mere om hvidvaskloven, så besøg vores hjemmeside digitalaml.com eller check vore videoer på vores YouTube kanal.


Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev her og følge os på Twitter, Instagram og LinkedIn.

26 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle